İdrar Yolu İnfeksiyonu Tedavisini Geciktirmeyin! İdrar yolu infeksiyonunu kadınlar hayatları oyunca en az bir kere olur. Akut idrar yolu iltihabı, idrar yaparken yanma, ağrı, sızlama, kasık ağrısı, bel ağrısı ve hatta idrarda kan görülmesi şeklinde belirti verir.
İdrar Yolu İnfeksiyonu Tedavisini Geciktirmeyin
Boğaz ağrısının tersine idrar yolu infeksiyonu bir anda başlar. Bir anda sizi çıldırtan bir idrar yapma ihtiyacı ve idrar yaparken yanma ve az idrara çıkma şikayeti ortaya çıkar. Bu infeksiyonun sebebi genellikle kadının makat ve genital bölgesinde taşıdığı bakterilere bağlıdır. Sıklıkla ilişki sonrası olur. Bu bakteriler mesane veya idrar yaptığınız yolda çoğalır ve yukarda saydığım belirtilere sebep olur. Tedavisi için mutlaka antibiyotik kullanmalısınız.
Akut idrar yolu infeksiyonu denen şekilde doktora gittiyseniz idrar kültürü yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle doktorunuz size hemen bu bakterilere etki edecek bir antibiyotik yazacaktır. Belirtiler en erken 24 saat içinde geçer. Verilen ilacı en az 3 gün kullanmanız gereklidir.
Kadınların bilmelerini istediğim önemli konulardan birisi bu infeksiyonu ne zaman olduklarına dikkat etmeleri ve ona göre önlem almalarıdır. Eğer ilişkiden sonra idrar yolu infeksiyonu sıklığınız çoksa, her ilişkiden sonra bunu engellemek amaçlı pyeloseptil 50 mg (eğer allerjiniz yoksa) kullanabilirsiniz. İlişkiden sonra hemen idrarınızı yaparak yukarı çıkmaya çalışan mikropları dışarı püskürtmelisiniz.
İlişkiye bağlı değil ama sık idrar yolu iltihabı olan kadınların detaylı olarak değerlendirmeleri gerekebilir. Onlara kolay uygulayabilecekleri önerilerim ise: idrarınızı uzun süre tutmayın, sık sık mesanenizi boşaltın, önden arkaya doğru temizlenin ve çok su tüketin. Önden arkaya taharetlenmek ile makatta olan bu bakterileri ön tarafa taşımamış olacaksınız. Bu şekilde temizlenmek ile akıntınızda azalma olur.
Menopoz sonrası olan idrar yanmalarının sebebi östrojen eksikliğine bağlı olabileceği için menopozdan sonra idrar yolu infeksiyonu olan kadınların östrojenli kremi günlük olarak bu bölgelerine sürmeleri ile sıkıntıları azalacaktır.
Gebeler veya böbrek ile ilgili hastalıkları olan veya şeker hastaları olan kadınların idrar yolu infeksiyonu durumunda yukarıda yazdıklarımdan daha fazla tıbbi yardıma ihtiyaçları var. Bu nedenle idrarda yanma hissettiklerinde mutlaka gecikmeden doktora başvurmalıdırlar.
コメント